Tag Archives: silver

perak

Advantages of Silver Over Gold, GRAB it while you can!

Cuba tengok info pergerakan harga emas & perak dalam beberapa hari ni…memanglah tak dinafikan harga turun tapi cuba kita renungkan seketika….bukankah ini masanya untuk kita membeli & mengumpul perak? Trend harga rendah hanya seketika je…

Ni ada some info yg boleh kita kongsi bersama & dibuat pertimbangan….

The advantages of silver over gold as an inflation hedge are numerous and need to be considered:
1.The silver market is much smaller and it doesn’t take as much money to safe ones. Silver has outperformed gold dramatically over the last few years, going from $3 an ounce to over $40 an ounce.
2.Silver is also a very important industrial metal with over 3,000 industrial uses.
3.The government has never seized silver, although they have seized gold. If that worries you (it doesn’t worry me much), you would feel safer with silver rather than gold.
4.The government actually has no stockpile of silver to unload. There is now more gold above ground than silver because of the silver industrial usage.
5.I look upon silver as money. Throughout history more silver has been used more for money than gold. Historically, silver coins became the common denominator for money in more places and more times than gold.
If you can afford to buy gold, be my guest. GOLD is ALWAYS THE BEST INVESTMENT. You JUST doing fine.
Call me 012-3399034 / visit http://www.publicgoldbar.blogspot.com/ & watch the price increase yourselve!
images-robert

SILVER/PERAK/DIRHAM

Terpanggil rasanya nak kongsikan info tentang SILVER/PERAK/DIRHAM …moga perkongsian ini memberi manafat kepada kita semua & membantu kita membuat keputusan yang bijak dalam mempelbagaikan portfolio investment  kita.
Dalam menghadapi krisis kewangan dunia, para analisis menyeru warga dunia agar menggunakan silver. Kesempatan terbaik untuk umat Islam untuk menyimpan dirham/silver / perak.
Nama Robert T Kiyosaki cukup terkenal di peringkat antarabangsa kerana buku – bukunya yang berkaitan dengan system kewangan dan pelaburan. Telah menulis sekitar lima belas buku laris, dan yang pertama dan popular adalah Cashflow Quadrant: Rich Dad’s Guide to Financial Freedom (2000).
Dan tahukah anda saranan/ nasihat terakhir dari Kiyosaki bagi masyarakat dunia untuk menyelamatkan asetnya? ‘Belilah perak!’ Nasihat ‘Belilah perak!’
Kempen yang bermula sejak 2009 lalu. Salah satu latar belakangnya, tentu saja, adalah krisis kewangan yang terjadi di Amerika akhir 2008 lalu, Akibat runtuhnya kredit perumahan di sana yang memberi kesedaran orang ramai berhubung tentang gelembung ekonomi wang kertas.

Pada tahun 2010 kempennya untuk membeli dan menyimpan perak kembali disuarakan, kali ini oleh Max Keiser, juga seorang pengkritik dan penasihat kewangan.

Bagi kita sebagai orang Muslim, seruan untuk memegang perak ini tentulah sangat tepat dan mudah diikuti, dengan telah beredarnya koin Dirham Kelantan/ DGE dan sebagainya . Secara kesimpulannya dirham mampu menjaga nilainya semakin terbukti, dan dalam keadaan sekarang, bahkan melebihi kemampuan emas. Mengapa? Karena ratio nilai emas dan perak saat ini sangat besar sekitar 1:50, sedangkan dalam waktu yang sangat lama rationya adalah 1:15 (lihat Diagram 2). Ini terjadi sejak akhir tahun 1970an, bahkan pernah mencapai titik terendahnya sampai di bawah 1:90 pada awal 1990an.
Sekiranya panduan yang kita gunakan merujuk kepada apa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW, melalui hukum zakat dan sejarah di Madinah saat hukum itu ditetapkan, ratio nilai Dirham:Dinar ini bahkan seharusnya antara 1:10 dan 1:12. Maksudnya harga perak saat ini sangatlah murah.

Inilah saat yang tepat dan baik untuk memperbanyak jumlah Silver/ Dirham /Perak yang ada di masyarakat, dengan cara menukarkannya dengan wang kertas, atau melalui transaksi perdagangan, sedekah, dan pembayaran zakat.

Secara praktikalnya kenaikan nilai tukar Dirham perak dalam setahun terakhir ini memang sangat tinggi, dari RM 13.00 (Agustus 2010) menjadi RM 20.00 (Desember 2010). Maka nilainya naik sebesar 53.84%/tahun atau 4.48%/bulan.

Pada masa akan datang kenaikan harga silver akan terus mencanak naik..dan naik…, bahkan akan lebihbesssaarrr lagi peratus kenaikan nilai harga perak, kerana permintaan dan penggunaannya akan jauh lebih besar. Bahkan kenaikan silver ini disokong oleh kempen2 dari pakar seperti Robert Kiyosaki dan Max Keiser di atas.
Permintaan logam perak akan membesar dalam waktu dekat ini karena beberapa hal :
1. Sebab perak digunakan untuk berbagai keperluan industri dan sebahagian besar telah habis. Ini berbeza dengan emas yang stoknya tidak pernah berkurang, kerana hanya digunakan sebagai cadangan kekayaan. Jadi, sensitifitas nilai tukar perak akan sangat tinggi terhadap peningkatan permintaannya.

2. Perak dan emas sama-sama merupakan logam mulia, tetapi harganya jauh lebih murah berbanding emas. Sebagai koin Dirham saat ini dapat diperoleh mulai dari suku, setengah dan 1, 2, 5,10 & 20 dirham serta 1 oz bar dan coin . Ini membuat perak dapat dijangkau oleh semua lapisan masyarakat.

3. Bersama pasangannya Dinar Emas, Dirham perak secara praktis telah berlaku kembali dan digunakan sebagai alat tukar atau matawang. Ini memberikan kesempatan kepada mereka yang tidak memiliki wang ringgit pun dapat memiliki Dirham perak, melalui jual beli, barang dsb.

4. Dirham merupakan alat pembayar zakat mal, dengan ketentuan Nisab yang lebih rendah dari Dinar, yakni 200 Dirham. Ini memberi kesempatan bagi si kaya untuk memberi kepada si miskin, melalui pembayaran zakat mal, dengan jumlah muzakki yang akan jauh lebih banyak ketimbang muzakki yang memegang Dinar emas. Dan ini bererti peredaran kekayaan akan lebih mudah dan luas terjadi melalui koin Dirham perak.

Lihatlah apa yang terjadi di Amerika Utara baru – baru ini, U.S. Mint, pencetak koin emas dan perak di AS, pengeluaran pertama tahun ini saja telah menjual koin Silver Eagle jauh lebih tinggi berbanding tahun – tahun sebelumnya, lebih dari satu juta koin silver telah dikeluarkan untuk memenuhi permintaan dunia.

Begitu juga Royal Canadian Mint, sepanjang tahun 2009, meningkatkan pengeluaran sehingga 9.7 juta koin Silver Maple Leafs, yang merupakan rekod tertinggi di dunia.

Untuk membuktikan permintaan silver semakin meningkat di negara kita :-

Harga 1 dirham kelantan sekarang RM 20.00 berbanding pelancaran pada awal Ramadan 1431H hanya sekitar RM 13.00 iaitu kenaikan sebanyak 53.84% dalam tempoh 5 bulan. Dijangkakan harga silver tahun 2011 akan naik sebanyak 70% iaitu harga mencecah 51 USD, bermakna 1 dirham akan menjadi RM 35.00 – RM 40.00 pada tahun 2011 nanti.

Semoga mendapat ilmu bermanfaat tentang kelebihan silver/perak/dirham untuk dikongsi bersama.

Kredit info : http://emaspadu999.blogspot.com/

Invest in Silver or Gold? – Tony Richardson – Financial Sense

Info di bawah ini adalah sebagai panduan; jangan kaitkan dengan Bible pulak ye…
A historical look at silver and gold.

From Genesis 2:11, gold is the first symbol of material wealth mentioned in the Bible, and throughout the Bible gold is referred to 25% more often than silver. It was primarily used to add aesthetic value to items in connection with deity and royalty. And from the Pharaohs of Egypt, to the Aztecs of Mexico, to the California Gold Rush – throughout time and throughout the world – gold has endured as the historic “currency of choice”.

Silver was used in similar ways as gold, but most commonly as a trade currency with a value far less than that of gold. At the height of Ancient Israel’s glory (about 640 BC), it is recorded, “All King Solomon’s goblets were gold, and all the household articles in the Palace of the Forest of Lebanon were pure gold. Nothing was made of silver, because silver was considered of little value in Solomon’s days.” (First Kings 10:21)

Silver is the most plentiful and least expensive of precious metals. In spite of this, from Ancient Turkey, to the Roman Empire, to the Incas of Peru, silver has been esteemed for its gleaming beauty, malleability and resistance to corrosion. Today, demand for silver comes primarily from three sources: industrial & decorative uses, photography, and jewelry & silverware.

Unfortunately, as you probably know, silver gets somewhat of a bad rap on the Street. Back in 2005, when silver was trading at around $7.50 per ounce, I heard an investment manager say, “You can buy an ounce of silver for the price of a tuna sandwich.” And more recently, someone commented, “Silver is gold’s crazy little brother” due to its notoriously volatile price. In silver-investor turnabout, that same ounce of silver now buys three tuna sandwiches – and a large bag of chips! Silver has risen some 360% since 2005. I guess that “crazy little brother” may not be so crazy after all.

As for gold, it has risen roughly 320% over the same period. Both silver and gold prices have gained on central-bank fiat-currency overprinting – namely, the Federal Reserves’ quantitative-easing campaigns.

But when we compare the likelihood of one – silver or gold – appreciating at a faster pace than the other, we must look at the basic law of supply and demand. Consider this:

1.Gold supplies expand at an annual rate of about 2%;
2.Demand grows at an offsetting rate of about 2%;
3.But, world population is growing at 1.13% annually;
4.Gold mining output is declining; and
5.Gold reserves are depleting 6% annually.

In the first quarter of 2010, Russia bought 26.6 metric tonnes of gold; the Philippines bought 9.6 tonnes in 2010; Kazakhstan 3.1 tonnes; India bought 200 tonnes from the IMF in November 2009; and in April 2009, China “admitted” to having added 454 tonnes to its reserves since 2003.

As for silver, according to the World Silver Survey 2010, silver supplies are keeping pace with global demand, and have done so consistently since 2000.

Conclusion: Silver has had a fantastic run over the past five years, but prices are likely to take a hit on signs of an improved economy, especially since there are no supply constraints. Gold prices, on the other hand, are poised to continue an upward trajectory on declining supply and rising demand, even on signs of an improved economy.

In any case, for the time being, central-bank overprinting and government-debt expansion mean both silver and gold investors may well enjoy nice gains over the coming years.

And one more thing regarding the future of gold: Revelation, the last Book of the New Testament, describes the future City of God – about the size of India – as being made of “pure gold”. Imagine that.

Source: http://www.financialsense.com/contributors/tony-richardson/invest-in-silver-or-gold-a-biblical-perspective

silver-bar

Silver? eehh …kenapa silver pilihan ku?

-kenapa aku beli silver, adalah kerana harga silver lebih murah dari emas,

-kenapa aku beli silver, sebab harga silver masih mampu aku nak beli.
-kenapa aku beli silver, sebab dirham dibuat dari silver.
-kenapa aku beli silver, sebab sebagai sample bila nak tunjuk kat pelanggan
-kenapa aku beli silver, sebab harga silver masih berada dibawah harga sebenar silver / undervalue  (eh ye ke?)
-kenapa aku beli silver, sebab silver adik beradik tiri dengan emas.
-kenapa aku beli silver, sebab aku dah boleh buat posting tentang silver dalam blog aku

KENAPA AKU BELI SILVER?
Haa….CUBA TENGOK INFO KAT BAWAH NIH!

INI HARGA SILVER MASA AKU BELI BULAN OGOS

Cuba bayangkan dalam diam kita tanam ubi….berisinya menjadi-jadi….kenaikannya hampir 47% dlm 3 bulan!

Nak beli silver? senang saja, call kak Aida 012-3399034 atau mana2 sahabat di listing sebelah tu.

info ini perkongsin dari sdr jeman yang banyak mengumpul silver…