Tag Archives: artikel emas

Pelaburan KWSP Merugikan Pencarum KWSP?

Salam…
lama jugak saya tak update blog ni… tapi bila harga emas masih rendah nie terpanggil pulak rasanya nk berkongsi info…bagi yang mempunyai lebihan wang khususnya yang dapat dividen ASB yg tak tak sampai 10% tu bolehlah keluarkan dividen & mula membeli emas krn ketika ini harga emas masih rendah setelah mengalami kejatuhan harga (ini fenomena biasa@ correction time) sebelum ia melonjak  naik semula & gandakan nilai wang anda sekitar 20% 50% setahun!!
eeerrmmm…apa kena mengena dgn tajuk post ni eah?
Bukan apa…KWSP pun tak begitu menguntungkan….kalau nak beli emas guna duit KWSP memang tak merasalah jawapnya sb Dividend KWSP Sekitar 5%-6% Sahaja!!!
Tahukah anda secara purata jumlah pulangan dividen KWSP setiap tahun adalah lebih kurang 5% manakala wang tersebut boleh memberi pulangan purata 10%-15% setahun jika ‘dialihkan’  kedalam dana saham amanah yang diuruskan oleh pengurus dana yang berpengalaman. Malah, kadar pulangan purata untuk salah satu dana yang kami kendalikan adalah hampir 20% setahun jika dilaburkan dari bulan Januari 2009 hingga bulan Januari 2012.Bukti dividend KWSP dan Dividend Unit Trust dalam posting sahabat saya humaizi sebelum ini http://www.ahmadhumaizi.com/umum/dividend-kwsp-1952-2010

KWSP Meluluskan Pelaburan Akaun 1 ke Unit Trust

Pelaburan ke dalam Unit Trust di luluskan oleh KWSP. Jadi kenapa anda sebagai pencarum perlu risau sebab KWSP pastinya telah menjalankan penyelidikan dan kajian tentang pelaburan KWSP sebelum membenarkan ahlinya mengeluarkan simpanan dari akaun 1. Untuk pengetahuan anda, akaun 1 KWSP hanya boleh dikeluarkan untuk tiga tujuan sahaja

Apabila anda meninggalkan dunia ini.
Kedua, apabila anda berumur 55 tahun
Ketiga, untuk pelaburan unit trust.

Jadi, anda di usia yang masih muda, kenapa anda memilih untuk memerap dana dalam Akaun 1 KWSP yang memberikan pulangan yang ciput. Ok beralih kepada sebab kedua kenapa anda patut membuat pelaburan KWSP dalam dana Unit trust.
so buatlah keputusan yang bijak…bak kata pepatah mat salleh ‘don’t put all your eggs in one basket”! jadi pelbagaikanlah tempat pelaburan wang anda, supaya ia pula yang bekerja untuk anda.

Pelbagai kos jual beli emas fizikal

EMAS sentiasa menjadi topik pelaburan yang hangat, lebih-lebih lagi selepas kita melihat harga emas melonjak dalam tempoh 2 tahun lepas. Dari segi dolar Amerika, harga emas telah naik sebanyak 60% dalam tempoh dua tahun lepas dan lebih 150% dalam tempoh 4 tahun lepas. Sebab itulah emas kini mendapat perhatian ramai.
Soalnya apakah cara terbaik untuk meraih keuntungan daripada emas? Ada pelbagai cara anda boleh melabur dalam emas. Anda boleh membeli emas dalam bentuk fizikal sebenar dan ini mungkin dalam bentuk jongkong emas atau syiling emas. Syiling emas contohnya, Kijang Emas, mungkin lebih popular di Malaysia. Apabila membeli syiling emas, bank akan menyebut harga belian (we buy) dan harga jualan (we sell). Inilah harga di mana bank akan membeli emas daripada anda atau menjual emas kepada anda. Dua harga ini adalah berbeza dan inilah kos anda untuk memiliki emas.
Sebagai contoh, untuk satu auns emas, harga jualan ialah RM5,571 bagi Kijang Emas. Inilah harga satu auns Kijang Emas yang dijual oleh bank kepada anda. Harga belian balik ialah RM5,352 bagi satu auns Kijang Emas. Inilah harga bank akan membeli balik satu auns Kijang Emas daripada anda, atau dengan kata lain, anda akan menjual balik barang kemas anda pada harga ini. Jika anda mahu membeli emas, anda boleh berbuat demikian pada harga RM5,571 dan menjualnya pada RM5,352. Perhatian bahawa terdapat perbezaan 4.0 peratus antara kedua-dua harga ini. Jika anda membeli Kijang Emas, katakan pada harga RM5,571, anda perlu menunggu harga belian balik RM5,352 untuk naik melebihi harga belian RM5,571 untuk meraih untung. Oleh itu ada baiknya meninjau sama ada terdapat harga jualan dan belian yang lebih baik.
Sebagai pilihan, anda boleh membeli barangan kemas daripada kedai emas. Kaedah ini menjadi pilihan utama di Timur Tengah dan Asia. Umumnya terdapat harga emas runcit yang ditetapkan oleh Persekutuan Tukang Emas dan Persatuan Jauhari Malaysia yang memberikan panduan tentang kadar emas yang ditawarkan oleh kedai emas. Anda perlu ingat bahawa barangan kemas berhubung kait dengan arah hala dan terdapat bahagian tertentu kos barangan kemas yang berkaitan dengan kerja ketukangan.
Jika barangan kemas dileburkan, anda mungkin kehilangan nilai kos berkait dengan kerja ketukangan tersebut, kerana nilai akhir yang dikira adalah hanya berasaskan nilai emas.

Selain itu adalah sukar untuk mengesahkan kandungan emas. Jadi nilai barangan kemas anda mungkin tidak mudah dan sukar ditentukan secara konsisten. Anda juga perlu mempertimbangkan faktor simpanan, sebagai contoh, menyewa peti besi atau peti simpanan selamat jika anda mempunyai jumlah emas yang besar.

Satu lagi cara yang semakin popular sejak dua tahun lepas ialah akaun buku simpanan emas. Apabila anda membuka akaun tersebut, anda akan diberikan buku simpanan. Ia berfungsi sama seperti akaun simpanan. Apabila gaji anda dikreditkan ke dalam akaun simpanan, anda tidak memegang tunai secara fizikal sehingga anda mengeluarkannya daripada ATM.

Oleh sebab terdapat pelbagai kaedah untuk membeli emas, anda perlu memahami kos menjual beli emas. Satu lagi, emas diniagakan dalam dolar Amerika, dengan itu terdapat risiko tukaran asing bagi pelabur yang membeli emas dalam mata wang lain, seperti Ringgit Malaysia (RM).

Sebarang keputusan melabur dalam emas hendaklah dibuat untuk jangka panjang. Berdasarkan pergerakan pasaran saham, emas memberikan perlindungan terhadap ketidaktentuan global. Selain itu, emas merupakan lindung nilai yang baik terhadap inflasi. Justeru, emas merupakan kelas aset yang patut dipertimbangkan.-Utusan