Category Archives: Uncategorized

goldproducts

Apakah Ciri-Ciri Pelaburan Yang Sesuai Untuk Membina Kekayaan?

Jikalau kita berbicara mengenai peluang-peluang pelaburan yang bersepah-sepah ada di luar sana, tentunya terdapat beberapa persoalan yang bermain-main difikiran anda. 

Anda pun sudah mula sedar, untuk terus membina kekayaan dan gandakan wang anda menjadi lebih banyak, anda perlu melaburkannya. 

Jikalau hanya mengharapkan wang gaji bulanan daripada pekerjaan tetap anda sahaja semata-mata, memang jangan haraplah anda mampu jadi kaya dan hidup senang dikemudian hari. 

Kalau diberi peluang untuk melaburkan wang anda, pastinya perkara-perkara berikut menjadi kriteria utama atau ciri-ciri pilihan anda:

1.   Pelaburan yang mampu memberi pulangan keuntungan tahunan melebihi 15-20% jauh lebih baik daripada ASB, Simpanan Tetap (FD), unit trust, mutual fund atau takaful.

Risikonya adalah yang PALING rendah untuk mengalami kerugian. Dalam bahasa mudahnya, duit yang anda labur tu tak ‘hangus’ begitu sahaja. Anda inginkan pelaburan yang PALING selamat.

2.   Pelaburan yang tak perlu anda nak bersusah-payah tengok graf depan PC siang-malam-pagi-petang. Contoh di sini adalah seperti pelaburan di pasaran saham atau FOREX. Risiko untuk anda hilang duit memang tinggi kalau tak sentiasa pantau pergerakan graf!

Mempunyai tahap ‘kecairan’ yang tinggi. Maksud kecairan ialah keboleh-upayaan untuk pelaburan anda itu ditukarkan semula kepada wang tunai pada bila-bila masa. Mana tahu tiba-tiba anda memerlukan wang tunai dalam keadaan yang terdesak.

3.   Pelaburan yang kalis inflasi. Wang yang anda laburkan itu tidak mengalami susut nilai dari segi matawang. Tak kira walaupun nilai matawang jatuh akibat inflasi, pelaburan anda masih kekal nilainya. Malah bertambah-tambah nilai pulangannya.

Tak perlukan modal besar berpuluh-puluh ribu RM seperti pelaburan hartanah. Belum masuk lagi soal urusan prosedur jual-beli, urusan dokumen, serta upah lawyer untuk pemilikan hartanah tersebut. Makan masa berbulan-bulan baru settle.

4.   Jenis pelaburan yang boleh membuatkan anda berasa bangga apabila bercakap mengenainya bersama-sama rakan, ahli keluarga dan sanak-saudara anda. Bukan seperti kalau anda join MLM atau Insurans. 

Memang CONFIRM saya gerenti, anda pun macam ‘malu-malu kucing’ untuk nak bagitahu yang anda sedang jalankan perniagaan tersebut.

Owh, memang seronok bukan kalau ada satu jenis pelaburan yang benar-benar memenuhi ciri-ciri di atas tu?

“Encik Syukor, ada ke pelaburan yang macam tu sekali?” anda tanya saya.

Pelaburan yang dimaksudkan adalah yang lain dan tak bukan …

Dapatkan segala rahsia & teknik pelaburan emas  hari ini,
klik link ini

list-dinar

TIPS EMAS : Harga Paras Rendah

Harga 1 dinar pagi ni sekitar RM634.00. 

Harga tertinggi dalam sejarah ialah sekitar RM830 pada tahun 2011. Penurunan mendadak April 2013 lepas menyebabkan harga 1 dinar turun serendah RM550. 

Ini disebabkan sentimen pemulihan ekonomi US membuatkan semua pasaran komoditi berlaku penurunan. Sekarang adalah musim yang baik bagi sesiapa nak perbanyakkan pemilikan emas – 11 Ogos 2013

Jadi simpanlah emas segera bagi memastikan sumber kewangan kita terjamin.

Nak tengok harga emas hari ini ? 

Klik di sini  :   http://www.publicgoldbar.com/

Nak order emas secara online ? 

Register dulu sebagai pelanggan Public gold di link di bawah ni :
http://publicgold.com.my/v1/index.php?option=com_user&view=login&Itemid=511&lang=en

Jika anda tak tahu bagaimana nak daftaronline ikuti langkah-langkah pembelian secara online di link di bawah ni :

http://www.publicgoldbar.com/2013/09/ingin-memiliki-membeli-emas-fizikal.html

Sumber perkongsian : 
Read more: http://www.mohdzulkifli.com/2012/09/teknik-mengambil-untung-pelaburan-emas.html#ixzz2fI9qlFEG

Untung-pelaburan-emas

Teknik Mengambil Untung Pelaburan Emas

Dulu start modal RM6,000 dapat beli 10 keping 1 dinar. Sekarang kalau jual semua 10 keping dapat la RM7,300. Ingat nak jual semua untuk ambik untung, tapi kalau nak beli balik nanti, harga dah mahal. Mana untungnya simpan emas?

Ni antara kekeliruan biasa pelabur emas. Kalau melabur dalam ASB atau Tabung Haji, dapat la dividen setiap hujung tahun. Tapi melabur dalam emas ni tak tahu bila boleh kaut untung. Nak jual tapi takut harga mahal bila nak beli balik nanti…
Pendapatan Tunai, Bukan Simpan Emas?

Yang keduanya, saya nampak sebahagian besar pelabur emas sebenarnya berminat dapat untung dalam bentuk pendapatan TUNAI macam dividen. Untung tu nanti mereka boleh gunakan. Mereka bukan sangat nak simpan emas. 

Sebab tu ada syarikat pelaburan emas yang tawarkan pendapatan ‘hibah’ atau ‘saham emas’ mendapat sambutan hangat oleh pelabur emas walaupun telah disenaraikan oleh Bank Negara sebagai pelaburan tak sah. Orang tetap berdegil nak join dengan 1001 alasan walaupun bagi saya, ia bakal senasib dengan Swiss Cash. Bagi saya, mereka semua bakal berkubur, cuma masa jer menentukannya…

Untuk makluman sahabat semua, sebenarnya dengan pelaburan emas fizikal pun kita boleh dapat untung TUNAI macam tu. Cuma kita perlu tahu teknik asas dan kena fine tune mindset sikit. 

Yang paling penting, teknik ni sah dan pelaburan kita sangat selamat. Sahabat semua perlu buat ‘trading’ at least setahun sekali.

Mindset Mengukur Keuntungan


Pertama, mesti ukur keuntungan dari sudut wang TUNAI, bukan berapa GRAM emas yang anda ada. Jangan peduli berapa gram emas yang kita ada sebab matlamat kita ialah nak dapat EXTRA CASH.

Katakanlah start melabur dengan modal RM60,000. 
Masa tu boleh beli 100 keping 1 dinar i.e. RM600 sekeping x 100 = RM60,000. 
Lepas setahun simpan, harga jual balik (PG Buy) dah naik ke RM700 sekeping. 

Untuk dapat untung, jual kesemua 100 keping syiling 1 dinar tu. Dapat la RM70,000 (RM700 x 100 keping). 

Sekarang ni, asingkan keuntungan RM10,000 (RM70,000 – RM60,000) daripada modal asal.

Harga Emas Paling Rendah & Tinggi


Ikut pada pemerhatian saya berdasarkan 5 tahun harga emas :-

harga paling rendah untuk sesuatu tahun tu ialah pada awal tahun, sekitar Januari – Februari. 

Dan harga paling tinggi ialah sekitar September – November. Bulan Disember biasanya harga turun sikit disebabkan ramai pelabur mencairkan pelaburan untuk ambil untung. 

Ini sekadar pemerhatian umum jer.

Jadi, kalau nak buat untung TUNAI, beli awal tahun, jual akhir tahun. 

Lepas jual, kira berapa EXTRA CASH yang ada ditangan. Duit modal asal tu simpan dulu dalam Tabung Haji untuk dapat dividen sebelum start balik belian baru.

Start Beli Semula Awal Tahun


Bila masuk tahun baru, beli balik emas dengan modal asal RM60,000. Katakanlah harga 1 dinar masa tu RM710 (harga PG Sell). Dengan modal RM60,000, kita dapat beli 85 keping 1 Dinar i.e. RM710 x 85 keping = RM60,350. Kena top up sikit RM350.

Untung pelaburan emas – belian semula

Kat sini ramai orang akan confuse! Emas cuma dapat 85 keping jer sedangkan tahun sebelumnya, kita dapat beli 100 keping… 


Saya ulang sekali lagi, jangan peduli berapa keping emas yang anda ada sebab anda bukan nak simpan emas. 

Anda adalah pelabur yang nak dapat untung TUNAI. Jangan sampai jatuh hati dengan emas kalau matlamat anda ialah untung TUNAI… (“,)

Wealth Protection, Bukan Untung Tunai?


Lain la macam saya. Saya simpan emas untuk WEALTH PROTECTION. Saya tak peduli harga emas tinggi rendah, tapi yang penting, harta saya disimpan dalam bentuk emas, bukan duit kertas yang pasti dimakan inflasi. Saya tak peduli sangat harga tinggi rendah. Saya tak fikir pun nak dapat pendapatan macam dividen Tabung Haji. Dan saya tak fikir pun nak makan duit untung tu.

sumber perkongsian  : 
Read more: http://www.mohdzulkifli.com/2012/09/teknik-mengambil-untung-pelaburan-emas.html#ixzz2fI9yrVCC

Mohon kerjasama, bantuan dan apa-apa yang sewaktu dengannya.

Assalamualaikum sahabat…

Saya mencari saudari NORAINA FARAH BINTI MD RAHIM, beliau adalah salah seorang pembeli goldbar & dealer Public gold yang telah membeli & menjadi dealer melalui AIDAQ pada tahun 2011 tetapi sehingga kini beliau masih belum menuntut sejumlah besar goldbar yang dibeli. 

Sila hubungi/PM saya dengan kadar segera supaya saya boleh membantu beliau menuntut goldbar yang masih tersimpan di cawangan Public gold.

Saya mohon ahli keluarga NORAINA FARAH BINTI MD RAHIM menghubungi / pm saya segera atau jika NORAINA FARAH BINTI MD RAHIM sendiri membaca post saya ini, sila hubungi saya segera kerana goldbar tersebut tidak dituntut sejak tahun 2011! 

Apapun saya sangat menghargai kepercayaan NORAINA FARAH BINTI MD RAHIM kepada AIDAQ.

– aidaq eperolehan/MOF 
012-3399034

999732_649751048369626_889068757_n

Ingin Memiliki & Membeli Emas Fizikal Public Gold Secara Online?

Niat dihati memang nak beli emas tapi bimbang

pula kena tipu dengan agen tapi kalau tunggu lama-lama rasanya sampai bila pun tak dapat nak simpan emas dan menjadikannya satu pelaburan yang menguntungkan.

Jika anda rasa teragak-agak nak membeli emas melalui agen, apa kata beli terus ke Public Gold ?

Di bawah ini saya sertakan langkah-langkah mudah untuk anda mendaftar dan membeli emas goldbar, dinar, dirham dan barang kemas yang cantik untuk dipakai mahupun untuk dihadiahkan kepada sidia yang tersayang. klik www.publicgold.com.my 

Anda ikuti langkah-langkah yang saya tunjukkan dan buat bayaran terus ke akaun Publicgold, mereka akan menghantar emel  atau anda boleh juga hubungi mereka untuk mengetahui bila anda boleh mengambil emas tersebut (dari cawangan yang anda pilih semasa pendaftaran).

banner02

Panduan Pelaburan Emas Tahun 2013.

Secara ringkasnya:

1.
Majoriti penganalisis daripada bank terkemuka seperti Bank Of America, Goldman
Sachs, Barclay Capital, BNB Paribas dan UBS menjangkakan harga emas akan
meningkat antara USD1800/Oz ke USD1900/Oz


2. Prestasi harga emas tahun 2012 diterangkan secara panjang lebar dalam buku Panduan
Pelaburan emas
 (mukasurat 3)


3. Krisis zon Euro dijangka akan menjadi pemangkin kenaikan harga emas

4. Masalah Amerika Syarikat – Beban hutang yang meningkat, cetakan wang dan
kadar faedah yang rendah akan mendorong harga emas naik (mukasurat 4)

5. Pembelian emas oleh bank-bank pusat di seluruh dunia akan memainkan peranan
di dalam kenaikan harga emas. Ini kerana kebanyakan bank pust di seluruh dunia
ingin memperbagaikan rizab mereka selain dari US Dollar yang dilihat tidak
stabil.

Faktor-faktor
yang terhampir yang boleh memberikan kesan positif terhadap harga emas adalah:

1. Masalah Geopolitik – Masalah ketidakstabilan politik yang berlaku di Timur
Tengah, Iran, Afghanistan, Pakistan, Syria boleh menyebabkan harga minyak naik
mendadak. Apabila harga minya naik mendadak, biasanya harga emas turut serta
naik.

2. Peningkatan permintaan penghantaran emas fizikal di COMEX (Comodity Futures
Exchange) boleh menyebabkan kekurangan bekalan emas fizikal. Ini boleh
menyebabkan peningkatan harga emas fizikal.

3. Emas dikenali sebagai aset selamat. Ia mengekalkan nilainya semasa krisis
kewangan tahun 2009 dan telah menunjukkan peningkatan harga sehingga tahun
2012. Pada masa ini, pelabur-pelabur menunjukkan keresahan terhadap pasaran bon
dan hutang negara. Di dalam kitaran pelaburan, apa yang mungkin berlaku ialah
pasaran bon akan jatuh menyebabkan pelabur lari kepada emas dan perak.

Banyak lagi maklumat-maklumat yang anda boleh perolehi daripada laporan ini.
Saya harap anda boleh download dan membacanya.  

Klik sini untuk download Panduan Pelaburan Emas 2013 (klik)


Mari berkongsi ilmu!

Kongsikan laporan ini dengan semua rakan anda yang ingin mengetahui potensi
emas pada tahun 2013 dan seterusnya. Anda boleh forwardkan artikel ini kepada
mereka atau kongsikan dengan rakan-rakan FB anda.

Rakan-rakan anda pasti berterima kasih kepada anda.

10 hak menatap syurga

Imam Syafie mewasiatkan 10 hak supaya kita dapat meninggalkan dunia dengan selamat.  10 hak itu adalah: 

1) Hak diri. Kurang tidur, kurang makan, kurang bercakap dan berpada-pada dengan rezeki yang ada. 

2) Hak malaikat maut. Qada kewajipan yang tertinggal, memperoleh kemaafan daripada orang yang dizalimi, membuat persediaan untuk mati. 

3) Hak kubur. Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang air kecil merata-rata, banyakkan solat tahajud, dan membantu orang yang dizalimi. 

4) Hak Munkar Nakir. Tidak berdusta, meninggalkan maksiat, dan nasihat menasihati. 

5) Hak mizan. Tahan marah, banyak berzikir, ikhlaskan amalan, dan sanggup tanggung kesulitan. 

6) Hak sirat. Buang tabiat suka mengumpat, warak, suka membantu orang beriman, dan suka berjemaah. 

7) Hak malik. Banyak menangis kerana takutkan azab Allah, berbuat baik kepada kedua ibu bapa, bersedekah semasa terang serta sembunyi dan baiki akhlak. 

8) Hak Ridhwan. Reda kepada qada Allah, bersabar menerima bala, bersyukur dengan nikmat Allah dan bertaubat daripada maksiat. 

9) Hak Rasulullah. Berselawat ke atasnya, berpegang dengan syariat, bergantung dengan sunah, menyayangi para sahabat dan bersaing mencari kelebihan daripada Allah. 

10) Hak Allah. Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia daripada kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci maksiat.

(Kredit: Buku – 30 Wasiat Imam Syafie) — Aqif Azizan Pengasas sistem ilmu pemasaran, Mudahnya Jual Produk Kurang 7 Saat. 

Rahsia Emas dari Sifu Azizi Ali

5 tahun lepas, Tuan Azizi Ali membimbing saya tentang asas kewangan. Sifirnya mudah. Katanya kalau tak mampu nak tambah pendapatan, kurangkan lah perbelanjaan.
Betul kan?

Tak senang nak tambah pendapatan, kena kerja lebih masa. Kerja lebih tenaga.
Tapi kalau nak kurangkan perbelanjaan memang siapa pun boleh kan? Pasti ianya lebih mudah dan praktikal.

Tuan Azizi Ali juga ajarkan cara simpan duit gaji/pendapatan kepada saya.
Cara simpan duit yang betul dan berkesan katanya.

Cara yang orang ramai amalkan, selalunya salah. Bukan tak boleh, tapi salah. Dan kebanyakan gagal menyimpan. Kalau menyimpan pun gagal, bagaimana nak melabur. Ya tak?

Tuan Azizi kata, untuk permulaan, simpan 10% dari gaji setiap sebulan. Tiap kali dapat gaji. Biasanya hujung bulan lah. Kalau gaji RM1,000 simpanlah RM100. Kalau RM2,000 cuba simpan RM200.
Ini permulaan, kalau dah biasa ada yang boleh simpan sampai 30% dan 50% katanya… Best kan?

Cara simpan yang salah: (Cara ni dulu saya pun buat)
1. Dapat gaji hujung bulan! Happy!
2. Bayar bil dan hutang!
3. Belanja sakan!
4. Simpan!
(Biasanya step ke-4 ni gagal. Kena tunggu gaji bulan depan pulak)

Cara yang Tuan Azizi Ali ajar saya:
1. Dapat gaji hujung bulan! Syukur!
2. Ambil 10% gaji dan simpan dulu!
3. Bayar bil dan hutang!
4. Belanjalah secara sederhana!
5. Amalkan beli bila perlu, bukan sebab mampu!

Selepas guna teknik atas ni, saya berjaya simpan 10% setiap bulan tanpa gagal. Saya tahu ilmu yang Tuan Azizi Ali sampaikan pada saya ni memang berkesan. Ianya ilmu dari pakar kewangan dan pelaburan.
Ya lah, Tuan Azizi kan jurulatih jutawan No 1 di Malaysia!

Saya cadangkan buku beliau bertajuk ” Azizi Ali – Jutawan Dari Planet Jupiter” buat siapa yang sukakan wang! Rugi tak baca.

Terima kasih Tuan Azizi Ali.

Ini kisah 5 tahun lalu. Dulu saya jahil bab kewangan dan pelaburan ni, hari ini saya sudah ada sedikit ilmu dalam pengurusan kewangan. Langkah seterusnya adalah pelaburan pula iaitu Teknik Jana Kekayaan paling mudah.

Hari ini, bermula 15 Julai 2013, Tuan Azizi Ali berkongsikan pula ilmu pelaburan. Pelaburan logam dari muka bumi yang sangat bernilai. Logam itu dinamakan emas.

Klik sini untuk info Rahsia Emas –> http://truewealth.jomniaga.com/go/2/goodprd/

Klik dan lihat perkongsian ilmu dari Tuan Azizi Ali. Saya pun sudah dapatkannya. Komen? Superb dan berbaloi lah!

Saya yakin jika asas kewangan yang beliau bimbing saya 5 tahun lepas (walaupun hanya melalui pembacaan buku-buku kewangan beliau) kini dengan pendedahan ilmu pelaburan emas pula, pasti ianya akan memberi kesan di mana saya berada 3-5 tahun yang akan datang.

Tahniah Tuan Azizi Ali atas penerbitan produk eksklusif ini.

Saya yakin ianya akan membantu ramai orang menjana kekayaan dengan pelaburan emas selepas ini.

Tempah Rahsia Emas di sini –> http://truewealth.jomniaga.com/go/2/goodprd/

Harga emas sedang jatuh menjunam

Pada ketika ini harga emas sedang jatuh menjunam.
Ia merupakan kejatuhan paling teruk sejak 2011.

Jika anda masih ingat sekitar tahun 2010-2011 dulu,
harga emas naik mendadak dan kemuncaknya ialah
pada penghujung tahun 2011.

Pada masa itu banyak syarikat pelaburan emas mula
beroperasi dan ramai usahawan emas tiba-tiba muncul
bagaikan cendawan lepas hujan.

Ketika itu sememangnya banyak kursus serta seminar
mengenai emas & pelaburan emas meriah dianjurkan
ibarat seperti pesta pelaburan menguntungkan.

Bayangkanlah pada ketika itu dari makcik kantin
sehingga ke CEO syarikat, semuanya berbicara mengenai
pelaburan emas yang dikatakan sebagai antara
pelaburan paling lumayan dan selamat.

Namun sama seperti pelaburan lain, pelaburan emas
juga mempunyai risiko yang tinggi.

Langit tak selalunya cerah, harga emas yang dijangka
menguntungkan ini mengalami kemerosotan dari
semasa ke semasa sampai ke hari ini.

Ingin tahu kisah sebenar disebalik pelaburan emas
yang dikatakan antara pelaburan yang paling
menguntungkan ini?

Baca artikel perkongsian eksklusif ini di:

http://www.majalahniaga.com/kronologi-pelaburan-emas-jangan-sampai-terlemas.html

Jangan lupa kongsikan artikel ini kepada rakan anda agar mereka juga dapat manfaatnya. :)

Perkongsian ilmu dari
Hasbul ‘Aqill & Hasbul ‘Ariff
www.MajalahNiaga.com

Memiliki sebuah rumah yang selamat untuk diduduki merupakan antara impian setiap insan.

Namun malangnya tak semua dapat merealisasikan impian ini dan lebih teruk lagi ada yang ditipu & dianiaya pihak pemaju bila rumah yang dijanjikan lambat siap
dan terbengkalai.

“Tidur tak lena.. Mandi tak basah..”

Begitulah antara perasaan yang dialami oleh setiap pembeli apabila menunggu rumah mereka siap dibina. Siang malam termimpi-mimpi diberi kunci.

Pemaju di Malaysia biasanya mengamalkan sebuah sistem jual-dan-bina, di mana pemaju mula menjual unit rumah tetapi kerja-kerja pembinaan belum pun bermula.

Ia merupakan satu bagi pembeli.

Ini kerana dalam tempoh menunggu rumah siap, pelbagai perkara boleh berlaku seperti pemaju muflis, pemaju bermasalah, pembinaan terbengkalai serta lewat siap.

Jadi apa yang akan berlaku kepada anda jika perkara ini berlaku kepada anda?

Dalam artikel pilihan Majalah Niaga kali ini, kami akan berkongsikan mengenai apakah langkah terbaik yang perlu anda ambil untuk memperjuangkan hak anda sebagai
seorang pembeli rumah bila ditindas pemaju.

Anda boleh membaca artikel eksklusif ini di:

http://www.majalahniaga.com/hak-pembeli-rumah-harapan-bagi-yang-terlewat.html

Jika artikel ini bermanfaat untuk anda, kami galakkan anda untuk berkongsi dengan rakan-rakan anda yang lain sama ada di blog, facebook mahupun twitter. 

Selamat Membaca,

Perkongsian oleh
Hasbul ‘Aqill & Hasbul ‘Ariff
www.MajalahNiaga.com