Category Archives: Uncategorized

Nak kira nilai spread?

Spread bermaksud perbezaan diantara harga belian dan jualan emas.

Semakin rendah spread maka semakin cepat pelabur mendapat untung.

Spread boleh dikira dengan 2 cara iaitu:

1.) Perbezaan diantara harga jualan dan belian di dalam Ringit Malaysia per gram.
2.) Di dalam bentuk peratus.

Formula % spread = Harga jualan – Harga belian x 100%
_______________________ Harga jualan

Contoh, jika harga jualan emas ialah RM161 se gram dan
harga belian balik ialah RM155 se gram.

Maka nilai spread di dalam RM = (RM161 – RM155) = RM6 se gram.
Nilai spread di dalam peratus pula = (RM161 – RM155) /RM161 x 100 =  3.72%

lambakan-syiling

Cara Mudah Meramal Kenaikan Harga Emas

Bila harga emas jatuh, tak ramai yang beli emas sebab takut harga emas turun lagi. Mereka akan wait and see. Bila harga emas naik, ramailah yang kelam kabut beli emas sebab takut harga emas naik lagi. Itulah yang saya perhati. 

Kalau tanya dealer emas otai yang lain pun, saya yakin, mereka pun setuju tentang ‘perangai’ pembeli-pembeli emas ni. Lebih ramai yang beli bila harga naik memuncak berbanding harga turun rendah.


1. Beli Masa Harga Emas Tak Begitu ‘Seksi’

Lepas nak dekat setahun perhati turun naik harga emas, saya nampak antara masa yang agak baik untuk tambahkan lagi simpanan emas fizikal ialah masa harga ‘statik’. Naik tak, turun pun tak. Sebabnya, bila trend macam ni, harga emas akan melonjak pada bila-bila masa.

Sahabat saya saudara Zulkifli pernah beli 3 keping gold bar 20 gram dengan harga RM3,150 daripada customer yang nak tolak balik. Masa tu, harga emas tak begitu ‘seksi’. Tak ramai yang berminat. Nak tolak harga diskaun 6% pun tak ada orang nak beli. Masa tu, ramai orang jual terus pada Public Gold sebab tak dapat buyer. 

Tapi dua minggu lepas tu, harga emas terus melonjak ke RM3,400! Saya untung 8% dalam masa dua minggu sahaja!


2. Cara Mengukur Potensi Kenaikan Harga

Saya nak kongsikan cara mudah nak tengok potensi kenaikan harga emas iaitu cuba cek berapa harga tertinggi ia pernah capai. 

Katakanlah harga gold bar Public Gold 20g pernah cecah RM4,000, tapi harga sekarang ialah RM3,700. Maksudnya, kalau beli pada harga RM3,700, anda akan untung RM300 (4,000 – 3,700)! Sebabnya, perangai harga emas ialah bila ia cecah ke puncak tertinggi, ia akan turun sekejap sebelum mendaki balik ke puncak tertinggi yang baru.

Kalau harga semasa RM3,700, ia akan naik balik kepada RM4,000 nanti. Cuma waktunya yang kita perlu tunggu. Mungkin sebulan dua. Mungkin 3, 4 bulan dan mungkin juga 8 atau 9 bulan seperti tahun 2008! Lagi jauh beza harga semasa dengan harga tertinggi yang ia pernah capai, maksudnya lagi tinggi potensinya akan naik balik.

3. Jangan Tunggu Harga Paling Rendah

Fenomena ni berlaku sebab bila harga emas memuncak, ramai penyimpan lama akan jual untuk dapat untung. So, harga emas akan turun sekejap sebelum naik ke puncak baru. Bila harga emas turun, orang akan beli balik dan harga emas makin naik, naik, dan naik. Maksudnya, turun dan naik tu fenomena biasa. 

Jangan risau. Memang mustahil harga naik tapi tak turun-turun. Yang naik, mesti akan turun cumanya, trend harga emas lebih banyak menaik daripada turun sejak tahun 2001 lagi. Saya percaya, trend ni akan berterusan sehingga 10 tahun lagi berdasarkan sejarah emas 1960 – 1980 (20 tahun).

So, kalau nak tambahkan lagi simpanan emas, jangan tunggu harga emas paling rendah. Agak-agak dah rendah dari harga yang pernah capai sebelum ni, beli jer. Jangan tunggu-tunggu sebab tak siapa tahu “how low is low”. Ramai kawan saya yang tunggu harga paling rendah baru nak beli tapi akhirnya terpaksa beli pada harga yang lebih tinggi! Itulah yang saya perhati.

4. Faktor Tak Rugi Simpan Emas

Walau apapun, saya berpegang kepada 4 perkara iaitu:
Harga emas akan naik dalam jangka panjang. 
Harga turun naik dalam jangka pendek tu adalah biasa. 
Tak lojik kalau harga naik tapi tak turun-turun.
Emas adalah duit sebenar. Daripada simpan kertas (duit ‘palsu’), lebih baik simpan emas (duit sebenar).
Harga barang naik, harga emas turut sama naik. Orang simpan emas, akan selamat dari inflasi sebab emas mengekalkan kuasa belinya.
Harga emas tak akan jatuh lingkup macam saham. Belum pernah ada dalam sejarah orang bangkrap sebab simpan emas, tapi terlalu banyak sejarah orang bangkrap sebab simpan duit kertas. So, yang mana lebih ‘secure’ sebenarnya?

Nota Penting: Bagi sahabat yang belum pernah beli emas, jangan tengok harga tinggi rendah. Beli jer dulu at least sekeping syiling 1 dinar. Kalian hanya akan faham harga emas tinggi atau rendah bila dah buat belian pertama sebab dengan cara tu, baru kalian ada benchmark tersendiri.

Wallahu a’lam.

Perkongsian ilmu dari sdra Zulkifli
Read more: http://www.mohdzulkifli.com/2011/08/cara-mudah-meramal-kenaikan-harga-emas.html#ixzz2wC9oRrYF

emas-naik

Saya nak beli emas: Panduan membeli emas Public Gold.

Tahniah! Nampaknya anda telah bersedia untuk memulakan pelaburan emas anda yang pertama.

Saya akan pastikan pelaburan emas anda yang pertama adalah yang tepat, mudah dan menguntungkan!

Pertama sekali, adakah anda sudah jelas kenapa anda perlu menyimpan emas? Anda boleh baca artikel saya “Apakah sebab anda hendak melabur dan menyimpan emas?” Selepas itu anda boleh teruskan ke langkah yang kedua iaitu membeli emas fizikal.

Ini penting kerana emas fizikal membolehkan anda melihat dan merasai aura emas milik anda. Untuk kali ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara untuk membeli emas fizikal keluaran Public Gold (www.publicgoldbar.com)

Mengapa Public Gold? 

Ada 9 sebab utama kenapa saya mencadangkan anda memilih Public Gold.

1. Public Gold adalah syarikat terbesar di Malaysia yang menjual emas dan perak untuk tujuan pelaburan.


Public Gold adalah sebuah syarikat yang menjual dan membeli emas pelaburan yang terbesar di Malaysia. Jenama Public Gold sudah berada di pasaran sejak tahun 2008 sehingga sekarang.

Public Gold mempunyai 17 buah cawangan di seluruh Malaysia (termasuk Sabah dan Sarawak) dan mempunyai sebuah anak syarikat yang mengoperasikan Peti Simpanan Selamat (safe deposit box) di Pulau Pinang dengan kapasiti 5000 buah peti simpanan.

2. Harga emasnya jauh lebih murah dari kedai emas.
Public Gold adalah kilang emas. Jadi harga kilang tentulah lebih murah dari harga kedai emas (jimat RM20 ke RM30++ segram). 

Harga emas Public Gold boleh tengok kat sini: www.publicgoldbar.com

3. Susutnilai emas Public Gold jauh lebih rendah dari kedai emas.
Susutnilai emas di kedai emas adalah antara 18% ke 30% (tingginya!). Tetapi susutnilai emas Public Gold sangat kecil. 

Jadi bila susutnilai rendah, anda untung lebih cepat!

i. 4.5% sehingga 8% untuk jongkong emas 999.9
ii. 5% sehingga 6% untuk dinar emas 916
iii. 10% sahaja untuk barang kemas i-series 916
iv. 12% ke 16% untuk jongkong perak 999.0

4. Pelbagai produk emas dan perak mengikut citarasa dan kemampuan anda.
Public Gold mengeluarkan jongkong emas, dinar emas, barang kemas, jongkong perak dan syiling perak. 

Anda boleh pilih apa-apa sahaja produk mengikut citarasa dan kesesuaian budget anda.
(untuk melihat senarai produk Public Gold, lihat Lampiran 1 di hujung laporan ini)

i. Untuk jongkong emas 999.9 anda boleh memilih dari berat berikut:
10 gram, 20 gram, 50 gram, 100 gram, 250 gram dan 500 gram

ii. Untuk dinar emas 916 anda boleh memilih dari sebarang dinar bermula dengan:
1 dinar (4.25 gram), 2 dinar (8.50 gram), 5 dinar (21.25 gram) atau 10 dinar (42.50 gram)

iii. Untuk barang kemas 916 i-series, anda boleh memilih:
buah rantai (5 gram dan 10 gram), rantai tangan (10 gram), rantai leher (20 gram, 50 gram dan 100 gram)

iv. Untuk jongkong perak 999.0 anda boleh memilih jongkong dengan berat(100 gram, 250 gram, 500 gram dan 1 kilogram)

v. Untuk syiling perak 999.0, anda boleh memilih syiling 10 dirham (berat 29.75 gram, perak 999.0)

5. Sistem tempahan dan jualan balik 24 jam sehari, 365 hari setahun!
Sistem tempahan online Public Gold beroperasi 24 jam sehari dan 365 hari setahun. Jadi anda boleh beli emas @ menjual semula emas mereka pada bila-bila masa sahaja.

6. Cawangan Public Gold ada di seluruh Malaysia.

Public Gold mempunyai cawangan di seluruh Malaysia termasuk di Sabah dan Sarawak (kecuali Perlis).

7. Harga emas yang dinamik dan berubah setiap 20 minit.
Satu fakta yang menarik tentang Public Gold ialah harganya berubah setiap 20 minit mengikut pergerakan harga emas dunia. Berbeza dengan kedai emas yang lambat berubah harganya (kekadang sampai berminggu-minggu). 

Jadi anda boleh melihat kenaikan dan penurunan harga dengan pantas.

8. Urusniaga jualan yang patuh syariah.
Apabila anda membeli emas dengan Public Gold maka anda akan mendapat emas fizikal dan simpan sendiri. Ini adalah 100% patuh syariah!

Contoh urusniaga yang tidak patuh syariah ialah apabila anda membeli emas melalui akaun simpanan emas di bank, tetapi pembeli tidak mendapat emas fizikal. Yang anda dapat cuma catatan di atas kertas sahaja.

Bagi memahami hukum membeli emas melalui akaun simpanan emas, anda boleh melihat soalan dan jawapan di dalam laman web Ustaz Zaharuddin di sini: http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/764-hukum-akaun-pelaburan-emas-di-bank- malaysia.html

Apabila kita membeli emas samada di bank atau di kedai emas ia mestilah memenuhi syarat-syarat berikut: 

Pertama bank, kedai emas @ syarikat yang menjual emas memiliki emas yang dijual semasa
menjual. 

Kedua, bank @ kedai emas tersebut memberikan bukti pemilikan kepada pelanggan sama ada dalam bentuk fizikal emas atau bentuk sijil hak ke atas nilai emas yang dibeli.
Anda perlu berhati-hati. Apabila pelaburan emas menjadi semakin popular, maka banyak bank dan juga syarikat-syarikat menawarkan peluang pelaburan emas. Namun segelintir orang sahaja yang mengambil kira soal halal haram transaksi pembelian emas menurut Islam. 

Dengan Public Gold, bila anda beli emas, maka anda akan dapat pegang emas tersebut. Memang best…

9. Jaminan belian balik Public Gold.


Salah satu kelebihan produk emas Public Gold adalah jaminan belian balik. Public Gold memberikan jaminan akan membeli balik emas mereka pada harga belian balik walaupun emas mereka calar, gores, bengkok atau kemek asalkan berat emas adalah sama seperti di dalam sijil ketulenan.

Jika anda hilang sijil ketulenan maka anda cuma dikenakan RM10 sahaja. Ini memberikan ketenangan fikiran kepada pembeli emas keluaran Public Gold.

Ok, saya telah menunjukkan 9 kelebihan Public Gold, sekarang tiba masa yang dinanti-nantikan oleh anda untuk membeli & memiliki emas fizikal Public Gold sendiri :-

rujuk step pembelian online di sini –> http://www.publicgoldbar.com/2013/09/ingin-memiliki-membeli-emas-fizikal.html

sumber  : sifu Syukor Hashim

genneva_the_star-389x499

6 Pegawai Atasan Genneva Didakwa Di Mahkamah. Apa nasib Pelabur Mereka?

Muka hadapan suratkhabar The Star 28/9/2013 telah memaparkan kisah Genneva – sebuah syarikat yang membuat skim pelaburan emas telah didakwa di Mahkamah.

Syarikat ini diserbu oleh Bank Negara Malaysia pada 1/10/2012. Saya ada menulis mengenainya di sini:

http://jutawanemas.com/v1/pelaburan-emas/kisah-skim-pelaburan-emas-yang-diserbu-pihak-berkuasa/

926 pertuduhan dibacakan ke atas 6 orang bekas pegawai atasan Genneva.

Pengarah Genneva, Datuk Tan Liang Keat, 41, dan Datuk Philip Lim Jit Meng, 56; Pengurus Besar, Lim Kah Heng, 42; penasihat-penasihat perniagaan syarikat itu, Datuk Ng Poh Weng, 63, Datuk Chin Wai Leong, 37, serta Datuk Marcus Yee Yuen Seng, 61, mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan tersebut.

Mereka dituduh terlibat dengan aktiviti pengubahan wang haram dan 10 pertuduhan menerima deposit tanpa lesen melibatkan urus niaga emas bernilai hampir RM5.5 bilion, dengan 35,000 orang pelabur 2 tahun lalu.

Jika sabit kesalahan, mereka boleh dihukum mengikut Seksyen 25(1) Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan 1989 (BAFIA) yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM10 juta atau penjara sehingga 10 tahun atau kedua-duanya.

Bagi saya, samada mereka bersalah atau tidak tertakluk kepada keputusan mahkamah.

Saya cuma kisahkan nasib 35 000 orang pelabur mereka.

35 000 pelabur yang terlibat dengan Genneva, ada yang rugi sedikit, ada yang rugi banyak.

Saya pernah berjumpa dengan pelabur 1 kg sehingga 3 kg emas dengan Genneva. Memang mereka tepuk dahi!

Pelabur yang dapat emas di tangan tu kira bernasib baiklah juga. Bagi yang serahkan kembali kepada syarikat untuk mendapat keuntungan lebih, mereka adalah pelabur yang paling rugi.

Terperangkap di dalam situasi ini amat menyakitkan. Ini kerana modal hangus dan tiada tanda-tanda akan dapat balik duit.

gold

Kenapa memilih emas sebagai salah satu portfolio pelaburan anda?

Cuba teliti tajuk berkenaan, saya tidak mencadangkan anda memilih emas sebagai pelaburan alternatif, tetapi saya mencadangkan supaya emas dijadikan salah satu portfolio pelaburan anda. Dengan kata lain, kalau boleh, jadikan pelaburan emas ini sebagai pelaburan anda yang utama.

Faktanya jelas:

Emas adalah simpanan jangka sederhana dan panjang yang selamat di mana harga emas sentiasa menunjukkan peningkatan. 

Harga (USD) utk 1 oz seperti berikut; 
Tahun 
2003 – usd337-398, 
2004 – usd387-452, 
2005 – usd423-509.

Emas mempunyai nilai tersendiri tidak seperti wang yang merujuk kepada pasaran global semasa.

Emas bernilai sejak zaman dahulu kala hingga sekarang tidak kira apa jua berlaku terhadap peradaban dunia.
Emas bernilai dan merupakan simpanan yang kukuh lebih daripada wang pada semua keadaan seperti waktu peperangan atau kegawatan ekonomi.

Berdasarkan prestasi nilai emas, purata peningkatan nilai mencatatkan rekod 10% atau lebih setiap tahun.

Mulalah menyimpan emas sebagai salah satu dari sumber pelaburan tetap anda & keluarga, Hubungi agen kami hari ini atau buat sahaja belian secara online & collect dari mana-mana cawangan Public gold yang terdekat.

Langkah-Langkah Pembelian Secara Online :
dinar

Ar-Rahnu Bank Rakyat kini menerima gadaian jongkong dan dinar emas Public Gold (start 1/10/2013)

Berita baik untuk pembeli@penyimpan jongkong emas dan dinar emas Public Gold.

Ar-rahnu Bank Rakyat (termasuk Arrahnu Exchange) kini dengan rasminya MENERIMA gadaian di dalam bentuk jongkong emas dan dinar emas keluaran Public Gold.

Penerimaan ini mula berkuatkuasa mulai 1 Oktober 2013.

Dengan kata lain semua Ar-Rahnu Bank Rakyat dan Ar-Rahnu X’Change menerima gadaian jongkong emas dan dinar emas Public Gold.

Gambar: Jongkong dan Dinar Emas kini diterima Arrahnu Bank Rakyat.

Arrahnu X’change adalah francais perniagaan Ar-Rahnu Bank Rakyat. Biasanya banyak koperasi-koperasi yang menawarkan khidmat Ar-Rahnu memilih untuk membuka cawangan Ar-Rahnu X’change.

Gambar: Arrahnu exchange koperasi staff CIBD di Setapak KL

Sebelum ini Ar-Rahnu Bank Rakyat tidak menerima gadaian di dalam bentuk jongkong emas dan dinar emas.

Jadi penyimpan emas jongkong dan dinar mempunyai pilihan ar-rahnu yang terhad jika memerlukan tunai.

Namun apabila Bank Rakyat menerima kembali gadaian jongkong emas dan dinar emas ini, maka anda ada pilihan yang lebih baik.

Ini berita yang sangat baik.

Alhamdulillah, ini adalah berita baik bagi penyimpan emas jongkong dan dinar.

Ini kerana anda boleh mendapat cash bila-bila masa dengan lebih mudah. Jika anda seorang peniaga yang memerlukan pusingan modal, Ar-rahnu sangat membantu.

Pengalaman pergi buat gadaian di Bank Rakyat Melaka.

Pagi tadi 2/10/2013 saya pergi try buat gadaian di Arrahnu Bank Rakyat Ayer Keroh.

Seperti biasa, mula-mula sekali tengok papan harga. Berapa nilai emas hari ini.

hmm… RM159.97 untuk 999.9 dan RM151.97 untuk 916.

Gambar: display board harga emas yang diletakkan oleh Ar-Rahnu

Kemudian, saya pun masuk ke dalam bilik gadaian.

“Salam tuan, nak tanya sikit, betul ke Bank Rakyat dah terima jongkong emas dan dinar emas Public Gold?”  tanya saya.

“Waalaikum salam, ya memang kami terima sejak semalam (1/10/2013)” jawab pegawai Ar-Rahnu tersebut.

“Ok, kalau camtu saya nak gadai jongkong emas Public Gold 20gram dan 1 dinar emas” kata saya.

“Boleh, biar saya test emas-emas nie dulu” ujar beliau.

Hasil ujian ketulenan menggunakan densimeter.

i. Jongkong emas 20 gram, selepas ditimbang, dapat 20.01 gram
….(extra berat 0.01g) dan ketulenan 999.9
ii. 1 Dinar emas, setelah ditimbang, dapat  4.27 gram
….(extra berat 0.02g), ketulenan 916

Gambar: Ini adalah jongkong dan dinar yang saya gadaikan.

Keseluruhan proses mengambil masa 12 minit sahaja.

12 minit ajer dah dapat duit RM2640.00 (untuk kedua-dua item tadi)

Upah simpan hanya RM32 sebulan.

Terbaiklah!

Surat Ar-Rahnu.

Jika anda ingin melihat rupa surat Ar-Rahnu Bank Rakyat sekarang.

Ini rupanya.

surat_pajak

Info tentang Ar-Rahnu Bank Rakyat dan Ar-Rahnu Exchange.

Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai Ar-Rahnu Bank Rakyat disini

http://www.bankrakyat.com.my/web/guest/arrahnu

Cawangan-cawangan Bank Rakyat: 

http://www.bankrakyat.com.my/web/guest/cawangan 

Anda boleh mendapat maklumat Ar-Rahnu x’change disini

http://www.arrahnuxchange.com.my/v1/

Cawangan-cawangan Ar-Rahnu Exchange pula:

http://www.arrahnuxchange.com.my/v1/page.php?name=Malaysia 



Kesimpulan.

1. Kemudahan Ar-Rahnu ini membolehkan penyimpan jongkong emas dan dinar emas
….mencairkan emas mereka kepada tunai dengan mudah.

2. Ia sangat membantu terutamanya jika anda memerlukan pusingan modal.

3. Namun, nasihat saya, gunakan kemudahan ar-Rahnu dengan bijaksana.

4. Kerugian boleh berlaku jika anda tersalah langkah. Baca contoh kat sini (klik)



Ingin mendapatkan ilmu emas?

Berminat mengetahui rahsia pelaburan emas? Dapatkan buku saya “Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas” di  www.publicgoldbar.com sebagai langkah pertama anda.

Anda ingin membeli jongkong emas dan dinar emas Public Gold? 

Kini anda boleh membeli terus secara online.

Anda hanya perlu membaca langkah-langkahnya di sini http://www.publicgoldbar.com/2013/09/ingin-memiliki-membeli-emas-fizikal.html

Kongsikan artikel ini dengan rakan anda.

Mari share artikel ini dengan rakan-rakan anda. Semoga mereka mendapat manfaat daripada berita ini. 

Tips perkongsian dari Sifu Emas sdra Syukor Hashim

ar-rahnu_pos-499x435

3 Kisah Sebenar. Anda Boleh Rugi Dengan Gadaian Emas di Ar-Rahnu Jika…..

Salah satu kelebihan emas adalah ia boleh dicairkan kepada tunai dengan mudah.

Anda boleh menggadaikan emas anda di Ar-Rahnu.
Lepas tu boleh pinjam 75% ke 80% cash daripada nilai emas anda.

Duit itu anda boleh gunakan mengikut keperluan anda.

Memang best simpan emas. Mudah dicairkan kepada tunai. Cepat dan selamat.

Gambar: Contoh institusi Ar-Rahnu ialah Ar-rahnu @ Pos.

errr… jangan seronok lagi… Ar-Rahnu juga boleh mengundang padah kalau tersalah langkah.

Ini kerana apabila anda menggunakan kemudahan pinjaman Ar-Rahnu, terdapat 3 kemungkinan:

1. Anda untung
2. Anda mungkin untung @ mungkin rugi
3. Anda rugi

Untuk artikel ini, saya akan memfokuskan 3 kemungkinan dimana penggunaan Ar-Rahnu boleh merugikan anda.

1. Lepas gadai tak tebus. Akhirnya emas dilelong. Adoi!!*@&#@^&)(!&@
2. Masuk skim belian emas  secara 30:70
3. Selepas gadai, tak boleh bayar balik. Sangkut di dalam Ar-Rahnu.

i. Kes 1: Emas yang digadai tidak ditebus. Akhirnya habis kena lelong.

Adalah menjadi tanggujawab penggadai untuk menebus kembali emas yang digadai + membayar upah simpan.

Jika penggadai tidak menebus emas ini maka pihak Ar-Rahnu ada hak untuk melelong emas tersebut dan mengambil kembali hutang mereka + upah simpan + kos-kos pentadbiran (seperti kos lelongan, notis etc). Jika ada lebihan wang maka Ar-Rahnu akan memulangkan kembali wang tersebut kepada penggadai.

Kerugian akan berlaku jika emas anda dilelong pada harga diskaun 20% (mengikut pengiraan institusi Ar-Rahn). Berapalah sangat lebihan yang anda boleh dapat bila emas anda dilelong sebegitu murah?

Bayangkan anda beli emas dan bayar harga penuh, bila gadai dapat 75% ke 80% sahaja. Kalau dibiarkan emas anda kena lelong pasti anda rugi. Tambahan lagi kalau emas anda kena lelong ketika harga emas tengah rendah.

Ini adalah gambar emas-emas yang dilelong oleh sebuah Ar-Rahnu bank di Melaka. Bulan September 2013. Nilai keseluruhan barangan yang dilelong mencecah RM120 ribu ringgit. Pemiliknya membiarkan saja emas mereka yang cantik nie kena lelong. Sedih betul.

Yang lebih sedih ialah kebanyakan pemilik emas ini adalah mangsa skim belian emas menggunakan Ar-Rahnu 30:70 (juga dikenali dengan skim 35:75). Baca kisah selanjutnya di bawah.

emas_lelong

Gambar: Sebahagian emas-emas yang dilelong kerana tidak ditebus.

ii. Kes 2: Mangsa skim 30:70 (pinjam Ar-Rahnu untuk beli emas)

Apa perasaan anda jika anda kehilangan 90% modal dalam “pelaburan emas Ar-Rahnu?”

Inilah yang terjadi kepada Puan Azizah bt Ahmad (gambar)

Beliau terjerat dengan skim belian emas menggunakan Ar-Rahnu. Skim ini dianjurkan oleh sebuah syarikat di Kedah.

mangsa_skim_ar-rahnu
Gambar: Puan Azizah, mangsa skim 30:70 menggunakan Ar-Rahnu

Beliau datang berjumpa saya ketika saya berada di Alor Setar dan bercerita pengalaman terjerat dengan skim 30:70.

Beliau bercerita “Syarikat yang saya join ini mengadakan ceramah pelaburan emas di Hotel Seri Malaysia Alor Setar pada tahun 2012″.

“Di dalam ceramah yang dianjurkan oleh syarikat tersebut, penceramahnya menggunakan unsur-unsur agama bagi meyakinkan orang yang hadir” kemudian ditambah lagi dengan hujah harga emas sentiasa meningkat.

“Anda untung simpan emas” kata penceramah itu lagi.

Di akhir ceramah, hadirin diumpan dengan satu tawaran “menarik”

Penceramahnya berkata “Dengan hanya modal RM4000 anda boleh membeli emas 50 gram (barang kemas) yang bernilai RM9000. Modal tuan-tuan hanya RM4000, kami akan tambah lagi RM5000″.

“Baiknya hati syarikat nie. Nak tambah RM5000. Mereka nie ikhlas nak tolong orang ramai memiliki emas” kata beliau di dalam hati.

Apa lagi tunggu… beliau terus mengeluarkan duit simpanan RM4000 untuk membeli emas daripada syarikat ini.

Rupa-rupanya…

Syarikat tersebut buat skim 30:70

Pembeli membayar modal RM4000. Lepas tu mereka dibawa ke Ar-Rahnu sebuah bank. Syarikat tersebut menggadaikan kesemua 50 gram (barang kemas) di atas nama pembeli.

Hasil gadaian untuk keseluruhan emas semuanya diambil oleh syarikat.

Laa…. rupanya pembeli dapat surat gadaian untuk 50 gram emas. Tak bolehlah nak simpan emas tersebut sebab dah dijadikan cagaran kepada Ar-Rahnu.

Selepas itu, barulah puan Azizah mula nampak masalah yang datang.

1. Setiap bulan kena cas upah simpan. Duit kena keluar.
2. Bagaimana nak tebus emas 50gram nie?. Modal dah tak ada!
3. Syarikat suruh buat overlap surat gadai untuk bayar upah simpan.
Tapi overlap tu menambahkan hutang lagi!
4. Tak ada jaminan beli balik emas oleh syarikat berkenaan.
Kalau emas sangkut kar Ar-Rahnu kena selesai sendiri.
5. Bila jual kat pihak ketiga, susut nilainya tinggi. Rugi lagi
6. Bila jual pulak harga emas tengah jatuh. Rugi lagi!

Setelah setahun menanggung beban upah simpan. Beliau tak mahu teruskan lagi simpanan di Ar-Rahnu. Beliau mati akal bagaimana nak cari duit RM5000 + upah simpan dan keluarkan emas tersebut dari Ar-rahnu. Kalau dibiarkan, nanti kena lelong. Lagi teruk. Boleh hilang modal terus.

Akhirnya beliau meminta pihak Ar-Rahnu untuk mencari pihak ketiga yang boleh membantu membeli emas beliau.

Setelah pihak ketiga menolong tebuskan barang tersebut, puan Azizah cuma dapat emas + duit yang berjumlah RM400 sahaja.

Cuba anda bayangkan. Modal asal RM4000. Tinggal RM400 ajer.

Ini adalah kerugian 90% daripada modal. Sangat besar bagi puan Azizah kerana beliau tidak bekerja. RM4000 itu pun adalah duit simpanan selama ini.

p/s: Ada rakan Puan Azizah yang kerugian RM4000 kerana tidak mendapat emas. Wakil syarikat lesap.

 
Kes iii: Selepas gadai, tak boleh bayar balik.
Emas sangkut di dalam Ar-Rahnu. Upah simpan berjalan….

Saya dapat emel dari seorang pembaca blog jutawanemas. Anda baca kat bawah.

tak_boleh_tebus_emas

Daripada emel ini, masalah timbul kepada kak Yati kerana:

1. Duit hasil gadaian emas telah dibelanjakan ke tempat lain. Dah abis :(
2. Bila tiada wang untuk tebus, maka kak Yati terpaksa menanggung upah simpan
3. Dah 2 tahun bayar upah simpan, modal masih tak ada. Kesian kat kak Yati.
4. Sampai bila kak Yati nak tanggung upah simpan nie?
5. Nak overlap? tambah hutang? nanti lagi susah.
6. Emas 37.5 gram itu tidak banyak membantu sebab nilainya kecil. Kalau digadaikan pun, nilainya cuma boleh membantu menampung upah simpan

Antara jalan penyelesaian yang dicadangkan kepada kak Yati adalah:

1. Akak ikhtiarkan untuk cari pendapatan sampingan, buat business part-time ke, online business ke untuk dapat income. Income ini boleh guna untuk bayar upah simpan dan sebagai modal untuk penebusan. Tak lah sakit sangat berbanding kena tanggung upah simpan menggunakan duit gaji.

2. Kalau harga emas naik tinggi contohnya USD1900 atau USD2000 se Oz, akak jual emas nie kepada pihak ketiga. Tapi kena buat pengiraan dululah (nilai emas semasa tolak susutnilai, tolak upah simpan).  p/s: Akak tak perlu jual semua emas tu. Kalau saya di tempat akak, saya akan jual nilai emas yang cukup untuk lepaskan kesemua emas yang sangkut di Ar-Rahnu nie.

3. Kalau akak staff government dan boleh buat personal loan dengan interest rate less than 5%, then buat loan dan langsaikan hutang di Ar-Rahnu. Sebab kos upah simpan di Ar-Rahnu adalah sekitar 9% ke 9.6% setahun. So gunakan hutang interest rendah untuk ‘membunuh’ hutang interest lebih tinggi.

Bagaimana memastikan anda untung dengan Ar-Rahnu?

keuntungan_emas

Pastikan anda gunakan wang dari gadaian untuk menjana lebih banyak keuntungan, contohnya pusingan modal berniaga.

Sekiranya anda tidak pasti boleh untung atau tidak, maka gadaian anda termasuk di dalam kategori “Anda mungkin untung @ mungkin rugi”

Kesimpulan:

Setiap pelaburan memerlukan ilmu. Emas sangat menguntungkan, namun jangan tersalah langkah. Contoh diatas adalah cerita terbaik tentang kerugian yang dialami pelabur dan penyimpan emas.

Jika anda masih baru dengan dunia emas, mulakan dengan membaca buku EnSyukor Hashim , “Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas” Lawati www.publicgoldbar.com & untuk maklumat lanjut.

Anda boleh sms, whatapps atau wechat saya di talian 012-339 9034.

Sumber ilmu   :   http://jutawanemas.com/v1/pelaburan-emas/bagaimana-menjana-keuntungan-dengan-pinjaman-ar-rahnu/

Kesilapan-Pelabur-Emas

10 Kesilapan Pelabur Emas!

Post image for 10 Kesilapan Pelabur Emas!

Amazon Gutschein

Sekadar nak berkongsi perkara penting buat pelabur emas dan perak iaitu tentang 10 kesilapan biasa pelabur emas. Saya berkongsi ni sebab saya tengok ramai yang buat kesilapan remeh yang sepatutnya boleh dielakkan kalau dia ada ilmu. Kekadang saya terkilan juga kesilapan tu dilakukan oleh kawan-kawan rapat sendiri. Kalau dia tanya saya dulu sebelum mula membeli emas, saya rasa dia boleh elakkan, insyaAllah.
10 Kesilapan Pelabur Emas
Jadi, untuk elakkan kesilapan tu, saya dedahkan 10 daripada kesilapan biasa pelabur emas berdasarkan pengalaman saya sendiri dan dealer-dealer yang otai. Moga ianya bermanfaat:
Kesilapan #1: Melabur ikut-ikut tanpa ilmu
Ingat, lagi tinggi ilmu, lagi banyak untung anda akan dapat dalam mana-mana pelaburan sekalipun. Baca at least 1 buku pelaburan emas yang ada kredibiliti sebelum bermula dan datanglah ke mana-mana seminar tentang pelaburan emas untuk belajar terus dari yang pakar.
Kesilapan #2: Tunggu harga emas paling rendah untuk buat belian pertama
Anda tak akan faham bila harga emas rendah selagi belum buat belian pertama sebab anda belum ada benchmark tersendiri. Cara yang lebih baik ialah beli dulu at least 1 dinar, dan lepas tu barulah boleh monitor harga. Untuk makluman anda, technical analyst harga emas yang paling pakar sekalipun tak tahu bila harga emas paling rendah.
Kesilapan #3: Membeli barang kemas
Barang kemas PERHIASAN kurang sesuai untuk PELABURAN. Barang kemas dikeluarkan tujuannya ialah cantik dan menarik sedangkan emas pelaburan dikeluarkan untuk tujuan keuntungan pembeli. (1) Harga emas perhiasan lebih tinggi dari emas pelaburan dan (2) kos upahnya boleh dimanipulasi oleh kedai emas. (3) Spread atau susut nilainya juga tinggi bila nak jual balik, iaitu sekitar 25%. Kecuali barang kemas khas yang dikeluarkan untuk tujuan pelaburan seperti barang kemas i-series Public Gold dan Sri Ayu.

Rujuk artikel “Barang Kemas vs Emas Pelaburan, Mana Lebih Untung?” untuk lebih faham topik ni.

Barang Kemas 02
Barang kemas bukanlah emas terbaik untuk tujuan “pelaburan”.
Kesilapan #4: Membeli gold coin dan gold bar di kedai emas
Harganya lebih tinggi dari emas pelaburan lain sebab ia dijual mengikut harga Persatuan Pekedai Emas i.e. www.fgjam.org.my, dan banyak syarat yang cerewet seperti tak boleh buka seal dan tak boleh hilang resit dsb. Kalau buka seal, emas tu dianggap sebagai “used gold” dengan susut nilai sekitar 25%!
Buy Back Poh KongSyarat jual balik emas Poh Kong. Mesti ada resit, dan seal berkeadaan baik.
Kesilapan #5: Beli emas dengan duit yang nak digunakan dalam masa terdekat
Emas adalah pelaburan jangka sederhana dan jangka panjang. Minimum setahun. Kalau beli hari ini, bulan depan nak jual balik, anda mungkin rugi atas spread (susut nilai) sekitar 4% – 10% kalau harga emas tak naik banyak. Apatah lagi kalau harga emas jatuh. Jadi, kalau nak beli emas, guna duit yang memang tak pakai at least setahun.
graf pergerakan harga emas 10 tahunHarga emas ada turun naik dalam jangka pendek. Kalau beli emas dengan duit yang nak digunakan dalam masa terdekat, pergerakan harga emas mungkin boleh mengganggu tidur malam yang lena.
Kesilapan #6: Pinjam duit untuk beli emas
Pelaburan sebenar ialah menggunakan duit lebihan yang tak digunakan, bukan dengan cara meminjam. Daripada duit tu tak dimanfaatkan dan dimakan inflasi, lebih baik melabur. Kalau tak ada duit, lebih baik berniaga, bukan melabur.
pelaburan emas dengan pinjaman
Pelaburan emas terdedah kepada ‘risiko’ turun naik harga yang mungkin boleh mengganggu tidur yang lena bagi sesiapa membeli dengan duit pinjaman.
Kesilapan #7: Membeli emas paling murah, tanpa ambil kira faktor lain
Emas paling murah, jual balik pun murah. Emas paling murah tak semestinya terbaik untuk pelaburan. Emas lelong di ar-rahnu belum tentu menguntungkan. Dakwaan ada kedai emas jual emas harga murah pun belum tentu menguntungkan. Kita kena ambil kira juga kadar spreadnya (susut nilainya), permintaannya, syarat-syarat jual baliknya, ketulenannya, kredibiliti pengeluar dsb. Sebagai contoh, emas Public Gold dan Dinar Kelantan bukanlah paling murah, tapi ia adalah emas berpermintaan tinggi dan mempunyai kredibiliti yang tinggi. Senang beli, senang jual balik.

Sila rujuk artikel “5 Kriteria Penting Memilih Emas Pelaburan“.

Kesilapan #8: Pajak emas tanpa alasan kukuh dan tak faham teknik yang betul
Terbukti, lebih ramai orang rugi berbanding buat untung dengan memajak emas di ar-rahnu. Umumnya, teknik memanipulasi pelaburan emas cara memajak di Ar-Rahnu hanya sesuai pada 2 situasi sahaja; (1) Harga emas turun banyak secara mendadak, (2) Duit pinjaman ar-rahnu digunakan untuk perkara yang menguntungkan, melebihi kos pajakan seperti untuk pusing modal bisnes. Dan antara tips penting untuk memajak emas di Ar-Rahnu, kalau nak pajak 5 keping emas, buat 5 surat pajak supaya senang nak tebus satu persatu nanti. Ingat, 1 emas, 1 surat pajak.

Rujuk artikel “9 Tips Penting Memajak Emas Di Ar-Rahnu” untuk faham topik ni.

Kesilapan #9: Membeli emas fizikal di bank
Biasanya emas pelaburan di bank sangat cerewet & ia berseal. Mereka tak terima balik kalau seal dibuka, calar, kemek dsb bila nak jual balik. Kalau tak boleh buka seal, maksudnya tak boleh pajak! Dan kalau bank tak terima bila nak jual balik, anda akan rugi 25% sebab terpaksa jual emas tu sebagai ‘used gold’ di kedai emas.
emas kuwait finance house pamp suiseEmas yang dijual di bank biasanya berseal begini. Sekali buka seal, anda rugi 25%!
kijang emas maybankKijang Emas (Maybank) tak berseal. Tapi tak boleh hilang sampul & resit asal. Dan pastinya tak boleh calar, kemek dsb.
Emas public gold kemek calarPublic Gold (bukan Public Bank) jamin beli balik emas tu samada calar, kemek, atau bengkok. Ini disebabkan Public Gold adalah kilang emas yang mengeluarkan sendiri emas tersebut. Bukan sebagaimana bank yang membeli emas dari pihak ke-3.
Kesilapan #10: Menjual emas ditempat yang salah
Emas senang dijual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa, tapi tempat terbaik menjual emas ialah di mana anda membelinya sebab anda akan dapat harga tertinggi. Kalau beli emas Public Gold, jual balik kepada Public Gold, bukan ke kedai emas atau kepada pengeluar lain. Kalau anda jual ke kedai emas, anda akan rugi sebab mereka akan kenakan spread (susut nilai) sekitar 25%, sedangkan kalau jual semua kepada Public Gold, spreadnya cuma sekitar 4.5% – 8% jer. Itulah ‘rule’ jual balik apa-apa jenis emas sekalipun. Jadi sebelum beli, fahami dulu syarat jualan baik, dan spread (susut nilai) yang dikenakan oleh pengeluar/ penjual emas tersebut.

Untuk perbandingan ‘spread’, boleh rujuk artikel saya bertajuk “Perbandingan Spread Emas di Malaysia“.

Kurangnya Ilmu, Punca Utama 10 Kesilapan
Oh, satu lagi, punca utama kesilapan berlaku ialah tak ada ilmu untuk melabur. Ramai yang jenis ikut-ikut jer. Walaupun dah dekat setahun melabur, saya always update ilmu saya tentang pelaburan. Ingat, lagi tinggi ilmu kita dalam sesuatu pelaburan, lagi besar untung yang kita boleh dapat.
Semalam, saya habis baca ebook terbaru iaitu pasal Teknik Sebenar Pelaburan Silver! Oh, kalau buku ni dijual setahun yang lalu, mungkin saya boleh dapat untung hingga 100% berbanding 25% apa yang saya dapat sekarang.
Ringkas cerita, saya cadangkan sahabat semua dapatkan dan baca 2 ebook yang saya jadikan main reference dalam pelaburan emas dan perak setakat ni iaitu:

EMAS: Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas (RM80) – Syukor Hashim
SILVER: Panduan Pelaburan Silver (Terbaru!) (RM100) – Ikram Adi

Ebook Pelaburan Emas dan Pelaburan Silver
Saya berani syorkan dua ebook ni sebab saya sendiri dah baca dan saya tahu nilai sebenar ebook-ebook tu. Kalau harganya RM200 sebuah pun, ia masih bebaloi.
Sebuah Buku, Jimatkan Masa Kita 10 Tahun
Nanti saya akan berkongsi pasal eBook Pelaburan Silver tu, insyaAllah. Itu ilmu terbaru yang saya dapat. Banyak rahsia-rahsia didedahkan, antaranya ialah rahsia yang dibuat dealer-dealer emas otai! Nasihat saya, jangan takut untuk melabur dalam ilmu, ia memang berbaloi sebab sebelum start gold investment dulu, saya khatamkan buku Syukor Hashim dulu baru start melabur! Beli ebook RM80, dan untung 25%! Sekarang ni, saya baru jer masuk fasa kedua pelaburan dengan baca buku pasal silver pulak. InsyaALlah, belajar cara buat untung 100% pulak! Beli ebook RM100, untung 100%, insyaAllah…
Memang tak akan sama orang berilmu dengan tak berilmu. Orang berilmu, buat perkara yang sama dengan cara berbeza.
Wallahu a’lam.

p.s. Kesilapan #11: Menyertai SKIM PELABURAN EMAS yang menjanjikan pendapatan tetap. 
Untuk makluman sahabat, kaedah sebenar pelaburan emas ialah macam beli barang kemas jer. Beli harga rendah, jual masa harga tinggi. Kalau ia menjanjikan pendapatan bulanan secara tetap, kena hati-hati sebab kebanyakkan SCAM/ PENIPUAN pelaburan emas beroperasi cara macam tu.

Simpanan & Pelaburan Emas Fizikal Public Gold di Malaysia

Memang tak dinafikan bila nak buat pelaburan  memang banyak yang perlu difikirkan tetapi kalau berfikir je tapi tak bertindak, tak akan ada apa yang akan berlaku…malah mungkin  bila bila kita tersedar hanya penyelesalan sahaja yang akan menguasai kita. 

Betul tak?

Ni  ada sedikit perkongsian yang boleh kita jadikan panduan dari blog saudara Faizan Pelaburjutawan moga melalui Penerangan Ringkas Simpanan & Pelaburan Emas Fizikal Public Gold di Malaysia moga ia dapat membantu anda membuat keputusan yang bijak dalam menyusun strategi meningkatkan kekayaan kerana emas fizikal merupakan salah satu cara menguasai kekayaan yang unggul.