Monthly Archives: January 2012

Pelaburan KWSP Merugikan Pencarum KWSP?

Salam…
lama jugak saya tak update blog ni… tapi bila harga emas masih rendah nie terpanggil pulak rasanya nk berkongsi info…bagi yang mempunyai lebihan wang khususnya yang dapat dividen ASB yg tak tak sampai 10% tu bolehlah keluarkan dividen & mula membeli emas krn ketika ini harga emas masih rendah setelah mengalami kejatuhan harga (ini fenomena biasa@ correction time) sebelum ia melonjak  naik semula & gandakan nilai wang anda sekitar 20% 50% setahun!!
eeerrmmm…apa kena mengena dgn tajuk post ni eah?
Bukan apa…KWSP pun tak begitu menguntungkan….kalau nak beli emas guna duit KWSP memang tak merasalah jawapnya sb Dividend KWSP Sekitar 5%-6% Sahaja!!!
Tahukah anda secara purata jumlah pulangan dividen KWSP setiap tahun adalah lebih kurang 5% manakala wang tersebut boleh memberi pulangan purata 10%-15% setahun jika ‘dialihkan’  kedalam dana saham amanah yang diuruskan oleh pengurus dana yang berpengalaman. Malah, kadar pulangan purata untuk salah satu dana yang kami kendalikan adalah hampir 20% setahun jika dilaburkan dari bulan Januari 2009 hingga bulan Januari 2012.Bukti dividend KWSP dan Dividend Unit Trust dalam posting sahabat saya humaizi sebelum ini http://www.ahmadhumaizi.com/umum/dividend-kwsp-1952-2010

KWSP Meluluskan Pelaburan Akaun 1 ke Unit Trust

Pelaburan ke dalam Unit Trust di luluskan oleh KWSP. Jadi kenapa anda sebagai pencarum perlu risau sebab KWSP pastinya telah menjalankan penyelidikan dan kajian tentang pelaburan KWSP sebelum membenarkan ahlinya mengeluarkan simpanan dari akaun 1. Untuk pengetahuan anda, akaun 1 KWSP hanya boleh dikeluarkan untuk tiga tujuan sahaja

Apabila anda meninggalkan dunia ini.
Kedua, apabila anda berumur 55 tahun
Ketiga, untuk pelaburan unit trust.

Jadi, anda di usia yang masih muda, kenapa anda memilih untuk memerap dana dalam Akaun 1 KWSP yang memberikan pulangan yang ciput. Ok beralih kepada sebab kedua kenapa anda patut membuat pelaburan KWSP dalam dana Unit trust.
so buatlah keputusan yang bijak…bak kata pepatah mat salleh ‘don’t put all your eggs in one basket”! jadi pelbagaikanlah tempat pelaburan wang anda, supaya ia pula yang bekerja untuk anda.