Daily Archives: May 6, 2011

100g1

Kecoh la tentang Agro Bank kat fb….

Dah seminggu topik tentang Agro Bank hanya beri 50% sahaja dari nilai marhun dengan upah simpan RM0.50 per RM100.00 kecoh kat fb tapi betul ke?? Siapa yang ada bukti tentang perkara ni? Hari-hari ada je kengkawan yang call / sms tentang hal ni…
Untuk makluman semua, semalam saya dapat berbual dgn Pn Rohana  pegawai Agro Bank HQ, tentang perkara ni …yelah nak clearkan keserabutan kengkawan.
Sebenarnya maklumat yang disebarkan itu hanyalah disebabkan salah faham je… Agro Bank masih lagi mengekalkan 65% & upah simpan RM0.75 per RM100.00. Jika kita nak buat gadai 50%, upah simpan hanya RM0.50 manakala 60% upah simpan adalah RM0.60 untuk semua goldbar & gold coin  kepada semua warganegara Malaysia, foreigner tak boleh ye!
Walau pun foreigner tak boleh menggunakan konsep Ar Rahnu (gadaian) ni tapi mereka boleh memiliki safe deposit box (tanpa insuran) dengan sewa tahunan serendah RM30.00 dengan syarat mesti membuka akaun dengan Agro Bank.
Opsss….Tentang kenapa laa Agro bank tak revise harga emas mengikut harga semasa harga emas tinggi, jawapan Pn Rohana itu adalah bergantung kepada polisi bank. Antara perkara yang mungkin boleh kita renung bersama :
1. Semasa harga emas masih rendah Agro bank dah pun meletakkan harga yang agak tinggi berbanding dengan pesaing2nya dan ini menguntungkan kita, betul tak?
2. Bila harga turun seperti sekarang … ada tak sesiapa yang nak suruh Agro bank revise ikut harga semasa??? sasau kita di buatnya kalau ini yang terjadi!

Moralnya :

Melabur dalam emas & perak ini adalah untuk jaminan jangka masa panjang bukan untuk sebulan dua…InsyaAllah bila kita memilih untuk melabur dalam emas & perak kita telah pun berada di laluan kekayaan yang betul, turun naik harga adalah adat berniaga…untuk jangka masa panjang kita pasti untung & dapat melindungi nilai Ringgit kita dari inflasi.

Apa pun trend harga rendah hari ni bukan untuk selama-lamanya so buatlah keputusan yang bijak.

Atau semasa harga rendah ni, bolehlah para suami membeli & dijadikan hadiah untuk isteri cum ibu kepada anak2 tersayang sempena hari ibu bulan nie…

perak

Advantages of Silver Over Gold, GRAB it while you can!

Cuba tengok info pergerakan harga emas & perak dalam beberapa hari ni…memanglah tak dinafikan harga turun tapi cuba kita renungkan seketika….bukankah ini masanya untuk kita membeli & mengumpul perak? Trend harga rendah hanya seketika je…

Ni ada some info yg boleh kita kongsi bersama & dibuat pertimbangan….

The advantages of silver over gold as an inflation hedge are numerous and need to be considered:
1.The silver market is much smaller and it doesn’t take as much money to safe ones. Silver has outperformed gold dramatically over the last few years, going from $3 an ounce to over $40 an ounce.
2.Silver is also a very important industrial metal with over 3,000 industrial uses.
3.The government has never seized silver, although they have seized gold. If that worries you (it doesn’t worry me much), you would feel safer with silver rather than gold.
4.The government actually has no stockpile of silver to unload. There is now more gold above ground than silver because of the silver industrial usage.
5.I look upon silver as money. Throughout history more silver has been used more for money than gold. Historically, silver coins became the common denominator for money in more places and more times than gold.
If you can afford to buy gold, be my guest. GOLD is ALWAYS THE BEST INVESTMENT. You JUST doing fine.
Call me 012-3399034 / visit http://www.publicgoldbar.blogspot.com/ & watch the price increase yourselve!