Daily Archives: September 20, 2010

Secebis pandangan untuk kita fikirkan…

Ketika browsing forum jutawan emas saya terlihat info dari Ust Rafidi yang ditulis pada Feb 23, 2009 berkaitan pandangan Tun Dr Mahathir tentang wang kertas…
Tun Dr Mahathir Mohamad has called for a ban on the manipulation of “money to make money” to help resolve the global financial crisis.
Apa yg saya faham maksud Tun ialah penyalahgunaan fungsi wang sebagai alat tukar cthnya : Jika kamu memberi pinjaman 100K & kamu mengenakan interest 5% atau 5k , itu adalah riba. Wang sepatut hanya berfungsi sebagai medium of exchange, pengukur antara satu barang ke satu barang yang lain. Sesuai dgn kata ibn Khaldun , Allah swt memilih emas dan perak untuk jadi kayu pengukur benda lain.
Wang kertas yang dicetak US cthnya hanyalah sekeping kertas yg dicetak diberi nilai pdnya, tanpa ada backup. Kertas kosong semata – mata. Dengan Us dollar mereka membeli minyak dan komiditi lain serta memerangi umat Islam.
The former Prime Minister said the main problem was that banks were empowered to create money out of thin air and lend money which they did not have.
Sistem Perbankan sekarang adalah satu penipuan. Mereka sebenarnya tak ada wang. Tetapi mereka dibenarkan untuk memberi pinjaman lebih dari deposit yg ada. Dalam kes di Malaysia nisbah rizab deposit ialah 1:49, jika dalam simpanan deposit bank ada 1 juta , bank boleh memberi pinjaman sehingga 49 juta. Dari mana wang itu datang, atas angin , sebenarnya tak ada. Selagi wang deposit 1 juta tidak dikeluarkan serentak.
Bank akan selamat, tetapi jika berlaku Bank run, pendeposit mengeluarkan wang serentak, bank tersebut akan collapse. Keuntungan bank adalah dari interest.
Isu yg dikentengahkan disini.
1. Rizab berkanun / fractional reserve banking
2. wang kertas/elektonik/cek/smart kad tanpa backup apa pun.
3. Interest/keuntungan bank (Istilah bank Islam)
Ketiga – tiga ini jelas menjadi punca krisis kewangan global kerana ia jelas riba termasuk Islamic Banking. Alternertifnya, marilah kita balik kepada Islam yang telah mensyariat dinar & dirham sebagai matawang dalam menghidupkan ekonomi sebenar (real economy) dan bukan finansial ekonomi berasaskan wang fiat.
3_abdul

kisah 3 Abdul dgn harta kekayaan!

Bagaimana cara membuat keuntungan dengan pelaburan emas?

Okie… ceritanya lebih kurang macam kisah 3 Abdul – cerita P Ramlee tu… tapi versi modified.

 Kisah 3 Abdul dan 100 Dinar.

KISAH ini berlaku di Isketambola.  Ahli perniagaan yang terkenal, Ismet Ulam Raja, mempunyai tiga anak lelaki – Abdul Wahab, Abdul Wahib, dan Abdul Wahub.
Pada suatu hari, Ismet Ulam Raja memanggil ketiga-tiga orang anaknya.
“Wahai anak-anakku Abdul Wahad, Abdul Wahib dan Abdul Wahub”.
”Ya bapak” ,  jawab mereka serentak “Minggu depan bapak akan sambut birthday yang ke 80. Jadi bapak ingin memberi hadiah kepada kamu. “Bapak akan kasik kamu semua seorang 100 dinar”. Ini kerana bapak bersyukur pada tuhan kerana memanjangkan usia bapak.. hahahahaha…” ketawa si Ismet Ulam Raja dengan gembira.“Kamu semua bebas untuk membuat apa sahaja dengan dinar ini. Tapi ingat! bapak nak tengok anak-anak bapak pandai guna hadiah daripada bapak nie”.
“Yahoo!… bestnyer… terima kasih bapak!…”  jerit mereka bertiga.
Kemudian Ismet Ulam Raja pun memberikan 100 dinar kepada Abdul Wahab, Abdul Wahib dan Abdul Wahub.
Apa yang berlaku selepas itu? Mari kita tengok satu persatu apa yang dilakukan oleh Abdul Wahab, Abdul Wahib dan Abdul Wahub.

1 . Cerita Abdul Wahab.

Abdul Wahab rasa sangat gembira mendapat 100 dinar tu.. dalam hatinya berkata “Wah.. aku kaya… bestnyer. Aku boleh joli sakan. Maka Si Abdul Wahab pun joli sakan… beli kereta, beli baju.. pergi night club, berfoya-foya… Cukup sebulan habislah duit 100 dinar tu.

2. Cerita Abdul Wahib.

Si Abdul Wahib nie pun gembira dapat duit 100 dinar tu. “Wah! pokcik kaya… katanya di dalam hati”.
Memandangkan Abdul Wahib nie seorang yang kedekut maka dia ambil keputusan untuk menyimpan dinar-dinar nie di dalam peti besi. Maklumlah, takut hilang. Nak belanja pulak takut abis…
Abdul Wahib simpan ajer dinar-dinar ini dan tutup peti besi tu…
Jadi, bapak kasik 100 dinar..maka tetap tinggal 100 dinar jugak.

3. Cerita Abdul Wahub

Abdul Wahub – anak ketiga Ismet Ulam Raja adalah yang paling pintar kepala otaknya. 100 dinar tersebut digunakan untuk membuka ladang kambing. Abdul Wahub beli 60 ekor kambing (30 pasang), buat kandang dan mengupah 2 orang pekerja.
Abdul Wahub tahu kambing nie cepat beranak… selepas itu dia boleh start jual daging kambing, susu kambing, bulu kambing, anak kambing dan baja tahi kambing.
Wah! semua tu mendatangkan pendapatan lumayan kepada Abdul Wahub.
“Hehehehe..pokcik kayo… jerit hati Abdul Wahub.. nanti bisnes kambing ana akan besar..kambing ana makin banyak.. untung ana makin tinggilah :)

Akhirnya.. Abdul Wahub jadi kaya-raya dengan menjadi saudagar kambing.
 Apakah kesimpulan daripada cerita diatas?

Daripada cerita diatas, kita akan mendapati rahsia menjana keuntungan lumayan dengan emas sebenarnya bergantung kepada ilmu anda mengenai emas. Keyword: your knowledge will make money for you.
Yang lebih penting ialah apa yang anda tahu tentang emas.
Seperti cerita diatas:
1. Dinar jika dibelanjakan maka ia akan habis.
2. Dinar jika ia disimpan sahaja ia tetap tinggal 100 dinar.
3. Dinar + kepintaran kewangan = lebih banyak dinar.